RAZORNI POTRES U JAPANU

Ki

Potres jačine 8,9 stupnjeva po Richteru (najsnažniji u posljednjih 140 godina) koji je pogodio Japan ostavio je za sobom katastrofalne posljedice. Nakon 10 metara visokog tsunamija koji je uništio sve pred sobom nastali su i problemi u nuklearnoj elektrani Fukushima. Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je da su otkrili na više lokacija radijacijom zatrovano povrće.

Nakon razornog potresa koji je odnio na tisuće života cijeli svijet je ponudio Japanu podršku i pomoć. I Cronippon ninjutsu dojo se potrudio pomoći japanskom narodu te je prikupljen određeni novčani iznos koji je zatim proslijeđen posredstvom crvenog križa. Također smo izrazili podršku i sućut nastradalima u knjizi žalosti koja je otvorena za javnost u japanskom veleposlanstvu u Zagrebu.

 Uplatnica

ZANANOST MORA IMATI SPOREDNU ULOGU U NINJUTSU

Određeni “Ninjutsu istraživač” jednom je rekao, poprilično ozbiljno, “Namjeravam znanstveno analizirati Ninjutsu.” Ja sam odmah odgovorio “Mora da si lud.!” Još uvijek postoji mnogo nepoznanica u znanosti. Štoviše, ako uzmemo u obzir da li je ono što je učinjeno u ime znanosti učinjeno i za dobrobit čovječanstva, odgovor nije nekvalificirano “da”. A nije učinjeno ni za dobrobit prirode. Moramo se direktno suočiti s ovim pitanjima. Znanost mora odgovarati za mnogo toga, od izuma dinamita do razvoja oružja masovnog uništenja kao na primjer atomske bombe. To je ono što definira povijest modernog svijeta. Ninjutsu, naprotiv, nije počinio takve greške. Ninje SenseiHatsumisu oduvijek razumjele da je znanost demonska vještina koja mijenja prirodu stvari. Ninje su se oduvijek koncentrirale na odnos između nebesa, zemlje i čovjeka, te su živjeli u slozi s prirodnom providnošću. Ninjina obaveza je ušuljati se u svijet znanosti i pobrinuti se da je ona sluga, a ne gospodar. Zar se ne slažete?

Masaaki Hatsumi