Put koji transformira sudbinu

Put koji transformira sudbinu

 

nin hatsumi“Veličanstveno” znači nešto neograničene veličine ili visoke kvalitete, te nešto što ne možemo trenutno izmjeriti. Zato moramo razumjeti da su klimatske promjene i druge prirodne katastrofe upozorenje od bogova za naše nepoštivanje zakona prirode. Moramo razumjeti da je ovo  pravedno upozorenje i ako bi se natjecali ovo bi značilo vlastito uništenje. Vidimo oko nas prirodni protunapad u pogledima globalnog zatopljivanja i nesklada u osjetljivom svjetskom ekosistemu iz pretjerane upotrebe svjetskih resursa.

Također, postoje ti koji govore da je Zemlja ušla u drugo ledeno doba, ali ako ne napravimo svjesnu promjenu u prirodnim razdobljima vrijeme kada ćemo biti osuđeni od bogova će svakako doći. To je zato ako je bilo što u životu prekobrojno ili nedostaje onda se pojavi neravnoteža. Osim ukoliko ne promijenimo naš Put svijet je u očajnoj situaciji.

Sada se čini da se svijet okreće kao da je u ciklusu smrti i ponovnog rođenja, iz kapitalizma koji teče prema ponoru liberalizma, socijalizma i komunizma prema “univerzalizmu” ili naturalizmu.

Povrh toga nadalje mogli bismo se nadati da će se ovaj jezični znak “isms“* promijeniti prema značenju sklada, ali također i u značenju industrije. Jedan od primjera ovoga je Europska zajednica koja je u svojim prvim početcima izgledala kao da je krenula na put “Za borilačko srce wa (sklad) je najveći vrlina”. Ali, svijet je lutao i izgubio je svoj put, te teško možemo promatrati naš pravac jašući na plimi industrije i preživjeti. I kad napokon stignemo na otok životne pravde (seigi 義) možemo dosegnuti utopiju istinske pravde (seigi 正義). To znači da putem mijenjanja značenja vjerovanja (shinko 信仰) na promjenu sa bogovima (shinko ), te čineći božji posao (shinko 行) i napredovanjem (shinko 進行) možemo pronaći način življenja poput boga. Sada se čini da je bog pravde proglašen uništavačem. Živeći sa ispravnim srcem volio bih preokrenuti sudbinu i doseći gokui sreće.

Ljudi mogu raspoznati dobro i zlo. Važno je napraviti procjene koji nisu pogrešne, ispravljati pogreške i promijeniti što treba biti promijenjeno. Zbog svoje posebne prirode što je osoba jedinstvenijeg karaktera ili individualnosti možda će se teže promijeniti ili preobraziti. Međutim, putem vježbanja ili navikavanja na nešto svakako se je moguće promijeniti. Čineći ovo prouzrokujemo promjene, te ili ustajemo ili padamo.

Utjelovljenja ove promjene su nebrojeni bivši demoni utjelovljeni u obliku Bude koji štite ljubazne ljude poput Hariti-e (boginji djece i rođenja), Buda-i koji je bio demon u prijašnjem postojanju.

Kod našeg odabiranja ispravnog načina i nin ninjapostajanja pravednim, te putem surađivanja možemo brže rehabilitirati prirodni okoliš i oživjeti prirodu i postati sretniji. Unutar ove krize probuđujemo se na isti način kao obitelji koje su dosegnule veliku nesreću i bile gurnute prema rubu kolapsa, te koje su se probudile i oporavile. Sudeći o lošim stvarima i kajući se, te bivajući pravičnijim trebali bismo preživjeti.

 

Massaki Hatsumi


* isms pojmovi koji predstavljaju filozofske, političke ili moralne doktrine ili sustav vjerovanja