BORILAČKE VJEŠTINE, BORILAČKI SPORTOVI, ILI SAMOOBRANA 3. dio

BORILAČKE VJEŠTINE, BORILAČKI SPORTOVI, ILI SAMOOBRANA

(jap. GOSHIN JUTSU 護身術) 3. dio

Postoje tri različita smjera u borilačkim vještinama, i oni su:

1.   Tradicionalno utemeljene borilačke vještine
2.   Sportsko-bazirane borilačke vještine
3.   Realno-bazirane borilačke vještine.

Tradicionalno-bazirani sistemi, kao na primjer tradicionalni Karate, neki Kung-fu stilovi, a također i neki drugi stari sistemi sa starim tehnikama i metodama uvježbavanja. Tipično oni nose odore, imaju istaknut pojasni sistem, te zahtijevaju od svojih učenika učenje (strane) tradicije i terminologije. Unutar ovih sistema samoobrana je najvažnija, ali po izjavama trenera (učitelja?) koji se bave „realno-baziranim“ borilačkim vještinama učenici u tradicionalnim borilačkim vještinama ne uče se nositi sa suvremenim kriminalnim i terorističkim situacijama kao na primjer bombaškim napadima, oružanim pljačkama, pucnjavom vatrenim oružjem iz vozila, nasiljem bandi, procjenama opasnosti itd..

Sportsko-bazirani sistemi, kao na primjer Karate, Judo, i Taekwondo imaju svoje korijenje u tradicionalnim borilačkim vještinama, ali su im dodana sportska pravila kako bi se natjecali na raznim turnirima, zabavnim događajima, ili Olimpijskim igrama. Slično tradicionalno-baziranim borilačkim vještinama tehnike metode vježbanja samoobrane se također mogu skupiti u sportsko-baziranim sistemima, ali njima također kao i u tradicionalno-baziranim sistemima nedostaju mnoga suvremena rješenja konflikata.

Realno-bazirani sistemi su sistemi koji uče osnovne samoobrambene tehnike utemeljene u tradicionalno-baziranim i sportsko-baziranim sistemima, ali idu korak dalje sa vježbanjem u specifičnim modernim konfliktnim situacijama, i (po njima) eliminiraju zastarjele tehnike i metode treninga.

U nekoliko nastavaka razmotriti ćemo što su borilačke vještine, a što borilački sportovi, te danas sve popularniji tečajevi samoobrane. Kroz ovu temu ćemo proći viđenjem Bujinkan instruktora Svenerica Bogsatera 15. Dan.

CRONIPPON NINJUTSU DOJO

STVARNA BORBA (na japanskom Ryumon Komon, orginalni naziv za Taijutsu) je vrlo, vrlo pakosna i vrlo brza. Nije lijepa za oko, i daleko je od nečega lijepog, ili umjetničkog. Vrlo brzo postaje gadna.

stvarna borbaMorate razumjeti, da bi efikasno uzvratili udarac trebate moći vidjeti kroz nakaradnost. Trebate imati svijest i percepciju da bi vidjeti što se uistinu događa. Morate naslutiti, ili osjetiti što je potrebno, ili što je ustvari…? I ovo bez ikakvog oklijevanja… Ali, morate biti i potpuno spremni da se suočite sa posljedicama svojih akcija. Ovo je važno shvatiti prije nego li sudjelujete u stvarnoj borbi za život.

Ako nemamo drugi izbor nego uzvratiti udarac (uvijek kao posljednje sredstvo) ne trebamo imati snažnu, preciznu ili pravu borilačku vještinu da vidimo kako stoje stvari, ili bi trebale biti. Ne možemo postaviti naš um prema, otprilike ovako promjenjivoj  razini.  Ako  razmišljate,  namjeravate,  ili  pokušate  primijeniti  svoje borilačke vještine, ili samoobrambenu tehniku u stvarnoj borbi vaše Šanse za preživljavanje su praktički nikakve. Trebate znati da prilikom stresa i napetosti u stvarnoj borbi nećete odraditi 90 posto vaše tehnike, ili borilačke vještine iako ste u vještini od petnaest do trideset godina. Ovo je žalosno. To su očite činjenice, dokazane kada se borilački majstor (visokog ranga) u samo kratkom trenutku nađe u uličnoj borbi. Takav borilački majstor je naučio tehnike. Također, to je osoba koja vjerojatno posjeduje striktnu borilačku vještinu, i vidi kakve bi stvari trebale biti ili/su. To je borilački praktičar koji ne razumije da su tehnike ograničene. Dakle, njegove tehnike se moraju transformirati prema ne tehnikama.

Ne tehnika je po meni kada um odgovori instinktivno, i tijelo odmah reagira. Ovdje su um i tijelo povezani što znači da je naše tijelo spontano odgovorilo na naše stanje svijesti. Kako se naš um mijenja (stanje svjesnosti) naše tijelo slijedi promjenu koju je zabilježio, i proizveo živčani sustav kao rezultat promjene u umu.

Vjerujem da ovo može biti jedan od razloga zašto nam Bujinkan Soke Masaaki Hatsumi često govori: “Ne koristite formu, ne koristite tehnike. Nemojte razmišljati. Postanite nula!”

Ne misli, postani nula. Što je ta osobita nula? Bez obzira što vi ili drugi mislili osobno vidim nulu kao sposobnost usmjeravanja svoga uma, ili pažnje prema središtu. Zapitajmo se kako može jedan fokus doseći stanje nule? To ie zato što nula, ništavilo. ispraznost, praznina, zrak ili koju kod riječ upotrijebili da bi to opisali jest

ujedinjena potencijalna energija svih stvari. Sve što postoji, bez oblika, početka, ili kraja. Ona sadrži i obuhvaća cjelinu stvarnosti.

Drugim riječima, biti u stanju gdje sve, sve stvari postoje u apsolutnoj sadašnjosti. Samo morate pokušati učiniti ispravnu stvar, pokušati biti spremni u sadašnjosti, i prema vjerojatnim stvarima. Da bi bili u apsolutnoj sadašnjosti morate usredotočiti svoj um. Rekao bi to: “Morate prekinuti misliti na nešto što mislite da morate učiniti. Zatim, morate prekinuti razmišljate o tome što ste učinili. I na kraju, prekinite misliti na to        da ste maločas prekinuli razmišljanje o ovome”.

Ako ovo možete učiniti naići ćete na apsolutnu sadašnjost gdje jedino vrijeme egzistira. Ovo smještanje u vremenu je nešto što bi mogli reći da je nula. Osobno vjerujem da ovaj proces odvaja naš um od fiksne razine, i dopušta nam da postojimo bez svijesti o sebi, i na razini sa svim.

KAO ŠTO SAM ranije naveo sportski Budo, borilačke vještine i trening samoobrane su sasvim drugačija stvar od stvarne borbe za život. Nemoguće je usporediti snažno bacanje tijela na Tatami (strunjače) ili na tvrdi beton sa napadačem iznad vas.

aperkatPrimanje udarca na natjecanju gdje se koriste zaštita i rukavice nisu za usporediti sa pogađanjem u lice golom šakom ili nekom vrstom oruđa. Na natjecanju postoje pravila, sudac, pomagači i tako dalje, a u stvarnom životu stojite samo vi. I prije nego sudjelujete na natjecanju imate dosta vremena proučiti i analizirati svog protivnika. U stvarnom životu nemate način da bi znali što možete “poduzeti” protiv drugog tipa. Ako ne možete, onda je kasno. U stvarno životnim situacijama apsolutno izbjegavam svaki fizički kontakt koliko je ikako moguće. Osobno, vidim da je fizički kontakt neuspjeh. Bilo kako, uzvratiti udarac bi mogao biti vaš jedini način samozaštite. Ali, kao što sam prije rekao -uvijek kao posljednje sredstvo kada nema više drugih mogućnosti.

bokserTakođer, morate jasno shvatiti da ako morate uzvratiti udarac da ćete biti u opasnosti da se gadno ozlijedite, lako je goloruka borba okretnija nego oružana borba svakako ćete se negdje ozlijediti, ili bi čak mogli poginuti. Prije sam spominjao stanje svjesnosti i povezanost uma i tijela. Svjesnost je ključ, ona prvo dopušta da to potvrdite, zatim izbjegnete, i tada napokon kao posljednje sredstvo – borba.

Sjetite se da oružje nije uvijek nešto što vidite poput noža, pištolja, kamena, metalne cijevi, lanca i tako dalje. Postoje mnoge manje očite stvari koje se mogu koristiti kao oružje npr, kreditne kartice, metalni novac, limenka sa sprejem, ključevi, kemijska olovka, zbijeni puder, torba, časopisi, knjiga, vruće ili hladno piće, pepeljara, lonac sa biljkama, pletenjače, šal, šešir ili čak filtar od cigarete oblikovan kao oštrica noža. Lista je duga. Naravno, važno je znati da ako vas netko napada sa otprilike ovim oruđima da ih i vi također možete upotrijebiti za vlastitu zaštitu.

Tako, zašto vježbati borilačku vještinu? Nije istadaska kao što može biti borba? Borba je uvijek posljednje sredstvo?

Zašto onda Budo?

Za mene je svrha Budo-a da se osposobim ostati miran dok sam pod stresom, i da očistim um i tijelo. Kao što sam napisao u prvoj knjizi: “Budo je disciplina pročišćavanja samog sebe, i to je nešto što nam je život dao. To je put koji vodi do značenja  ljudskog  duha. U istinskom Budo-u  isto je protivnik, ili neprijatelj”.

Ako ste sljedbenik Budo-a steći ćete ispravno shvaćanje kvalitete i načina svoga života. Provesti ćete svoje vrijeme za vlastito preživljavanje i sreću, a ne na ciljeve koji su vam drugi dali, ili što se očekuje da dosegnete.

Nećete si dopustiti da trpite akcije drugih, ili loše okolnosti ako to ne prihvatite sami. Vaša energija i izdržljivost će rasti proporcionalno vlastitom spremnošću da izaberete krenuti vlastitim putem.

Završiti ćete što ste počeli, naime, zato što nećete započeti ištaSveneric Bogsater, Bujinkan 15. Dan što je sporedno za vas. Biti ćete sposobni za promjene i adaptacije pronalaženjem mogućnosti. Prepreke je nemoguće ukloniti, ali zbog toga će se učvrstiti vlastita ustrajnost. I biti ćete ispunjeni  sa jakom životnom energijom (Ki), i postupati ćete neovisno.

Drugim riječima, Budo je način da budemo sposobni ne samo štititi svoje fizičko tijelo nego je više način za zaštitu naših misli, naših ljudskih prava i njegovanje jake duhovne snage, mira, ljubavi, slobode i kvalitete života kao krajnjeg cilja.

Sveneric Bogsater, Bujinkan 15. Dan