BUDO POVELJA (BUDO KENSHO)

zanimljivosti_naslov

BUDO POVELJA (BUDO KENSHO)

  budopovelja_1Budo, japanski borilački načini imaju svoje porijeklo u starinskom borilačkom duhu Japana. Kroz vjekove povijesnih i društvenih promjena ovi oblici tradicionalne kulture su se razvili iz borbenih tehnika (Jutsu) u načine samo-razvoja (Do).

Traganjem za savršenim jedinstvom uma i tehnike Budo je bio pročišćen i kultiviran na načine tjelesnog vježbanja i duhovnog razvoja. Proučavanje Budo-a potiče pristojno ponašanje, usavršavanje tehničkih vještina, jačanje tijela i usavršavanje uma. Moderni japanac je kroz Budo naslijedio tradicionalne vrijednosti koje kontinuirano igraju značajnu ulogu u formiranju japanske osobnosti služeći kao izvori neizmjerne energije i pomlađivanja. Kao takav, Budo privlači snažan međunarodni interes i proučava se diljem svijeta.

Međutim, trend zaslijepljenosti samo sa tehničkom vještinom sastavljen od strane pretjerane brige za pobjeđivanjem je ogromna opasnost prema srži Budo-a. Da bi spriječili bilo koje moguće pogrešnosti praktičari

Budo-a moraju se neprestano baviti samo-ispitivanjem, te nastojati usavršavati i sačuvati ovu tradicionalnu kulturu.

Sa ovom nadom članovi organizacije Japanese Budo Association su utemeljili “Budo povelju” kako bi održali osnovne principe Budo-a.

Članak 1: Cilj Budo-a

Putem fizičkog i mentalnog vježbanja u japanskim borilačkim načinima Budo eksponenti tragaju za izgradnjom svojih karaktera povećavajući svoja osjetila prosuđivanja, te postajanjem discipliniranim pojedincima uvelike sposobnim za doprinose društvu.

Članak 2: Keiko (Vježbanje)

Kada vježbaju Budo-o praktičari moraju uvijek postupati sa poštivanjem i uljudnošću prema propisanim osnovama vještine i oduprijeti se napasti slijeđenja puke tehničke vještine radije nego nastojati usavršavati jedinstvo uma, tijela i tehnike.

Članak 3: Shiai (Natjecanje)

Da li se natječu u mečevima ili u vršenju setova formi (Kata) eksponenti moraju činiti da duh bude osnova Budo-a. Oni moraju od sebe činiti najbolje u svako doba, pobijediti sa skromnošću, primiti poraz graciozno i neprekidno pokazivati hladnokrvnost.

Članak 4: Dojo (Dvorana za vježbanje)

Dojo je posebno mjesto za vježbanje uma i tijela. U Dojo-u Budo praktičari moraju zadržati disciplinu i pokazivati ispravnu pristojnost i poštivanje. Dojo bi trebao biti mirna, čista, sigurna i svečana sredina.

Članak 5: Učenje

Također, učitelji Budo-a bi uvijek trebali ohrabrivati druge u nastojanju da se poboljšaju i vrijedno treniraju svoje umove i tijela dok neprekidno unaprjeđuju svoje shvaćanje tehničkih principa Budo-a. Učitelji ne bi trebali dopustiti da težište bude u prikazivanju pobjede ili gubitka na natjecanju ili samo na tehničkoj sposobnosti. Nadasve, učitelji imaju odgovornost da se stave kao primjer.

Članak 6: Promoviranje Budo-a

Osobe koje promoviraju Budo moraju održati slobodoumnost i međunarodnu perspektivu kako  održavaju tradicionalne vrijednosti. Trebali bi nastojati surađivati u istraživanju i podučavanju, te učiniti sve od sebe za napredak Budo-a u svakom pogledu.